TOP információs nap Békés megyében

A Magyar Államkincstár május 11-én információs napot tartott Békéscsabán, olyan polgármestereket, jegyzőket, fejlesztési szakembereket vártak a szervezők, akiknek nyertes TOP pályázataik vannak. Tájékoztatást kaptak arról, milyen módon kell a pályázatokat megvalósítani, hogyan kell az első lépéseket megtenni. A fórum után a megyeházán sajtótájékoztatót tartott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Oláh Gábor, a Regionális Fejlesztési Programokért Felelős helyettes államtitkár, dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke, Vantara Gyula Békés megyei fejlesztési biztos és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

– Fordulóponthoz érkeztünk, hiszen az előkészítés, a tervezés arról szólt, milyen módon készülünk a pályázatok megvalósítására, most pedig elérkeztünk magához a megvalósításhoz – mondta a fórum keretében tartott sajtótájékoztatón Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Hozzátette: az első nyertes pályázatok kihirdetése után elkezdődött az értékelés is, ki nyert és mennyit, ki az, aki nem nyert. Türelmet kért minden résztvevőtől, hiszen még csak a pályázatok egy részéről született döntés, 51 projekt még jelenleg is szakmai elbírálás alatt van, és a TOP pályázatok következő köre is hátra van. Értékelni majd akkor érdemes, ha valamennyi felhívásban megszülettek a támogató döntések. Több olyan település is van a megyében, amelyik egyetlen pályázatot sem adott be, ezeknek a településeknek is nagyobb aktivitást kell mutatniuk a következő pályázati körben.
Korábban 8,1 milliárd forintnyi pályázat (foglalkoztatási paktum, közlekedésfejlesztés) már pozitív elbírálást kapott, néhány napja született meg 18,3 milliárd forintról támogató döntés, és 8,3 milliárd összegű, összesen 51 pályázat áll döntés előtt. A következő pályázati körben pedig 24 milliárd forint értékben jelentek meg felhívások.
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: unió és a magyar kormány társfinanszírozásában 1300 milliárd forintnyi támogatás áll a megyék és a megyejogú városok rendelkezésére, ennek a forrásnak a 60%-a gazdaságfejlesztésre fordítandó. Fontos szempont volt, hogy az emberek helyben döntsék el, mit kell fejleszteni, és ezeket a fejlesztéseket helyben valósítsák is meg. A 19 megye és a 22 megyei jogú város számára allokált forrásból helyben döntöttek sokszereplős együttműködésben.

– A tervezés is helyben történik, a megyei önkormányzatok stratégiai tervet készítettek, feltérképezték, hol, milyen igények merültek fel, mit kell fejleszteni. A megyék helyben koordinálnak valamennyi feladatot, közel 4 éves háttérmunkát követően most jutottunk el oda, hogy a települések beadják, beadták a pályázatokat. A Magyar Államkincstár megköti a támogatási szerződéseket, a települések – 100%-ban – megkapják a támogatásokat, és a következő két évben megvalósulnak a fejlesztések. A megyei önkormányzatok a döntés előkészítésben, a döntésben, a megvalósításban segítik a településeket. Most egy új fázisba lépünk, látványossá válik, hogy ide bizony uniós források érkeznek – tudatta Rákossy Balázs államtitkár.
Oláh Gábor, a Regionális Fejlesztési Programokért Felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a fórum keretében valamennyi polgármester, aki megkapta a támogató döntést, információt kapott arról, hogyan készüljenek fel a kivitelezésre, hogyan tudják szabályosan és minél rövidebb idő alatt megvalósítani a projekteket. Az eddig támogató döntést kapott projektek esetében egy hónapon belül meg kell szülessenek a támogató szerződések, év végére pedig a projektek el kell érjék a 66%-os készültségi szintet. A közeljövőben valamennyi felhívásban megszületik a döntés, év végére valamennyi uniós forintnak gazdája lesz.
Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke arról beszélt, hogy ebben a folyamatban milyen szerepet tölt be a kincstár: sok szállal kötődünk az önkormányzatokhoz, hiszen a Magyar Államkincstár olyan feladatokat lát el, amelyek a megyei önkormányzatok életében elengedhetetlenek. Ugyanakkor a TOP-al kapcsolatban a törvényességet felügyeljük, azt, hogy a megvalósítása a vonatkozó szabályok betartásával történjen, valamint biztosítjuk a települések likviditását a kivitelezés során.
A Békés Megyei Önkormányzat TOP-al kapcsolatos feladatai mostantól kettéválnak, a beadás előtt lévő pályázatokkal kapcsolatosan tovább folytatódik az előkészítés és az értékelés feladata, a nyertes pályázatok közül pedig 98 esetében, amelyeket konzorciumban adtak be a települések a megyei önkormányzattal, ott projektmenedzseri feladatokat látnak el a kollégák. Átalakult emiatt a BMÖ szervezete, létrehoztak egy önálló projektmenedzseri csoportot, ahol 27 kolléga dolgozik. Közülük 14-en a 2007-2013-es ciklusban komoly tapasztalatokat szereztek milliárdos projektek menedzselésében.