A megyei önkormányzat fogadóórája Békéssámsonon

Békéssámsonon tartott fogadóórát Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke. Közel egy órán át tartott az a beszélgetés, amit a képviselő-testület tagjaival folytatott.

Zámbori Tamás polgármester mellett jelen volt Verókné Kovács Györgyi alpolgármester, Bagóczki Zsolt képviselő és Borosné Skoda Éva szakértő, a pénzügyi bizottság külsős tagja.

Problémaként felvetették a megjelentek, hogy településük a megye szélén helyezkedik el, sokkal közelebb van hozzájuk Hódmezővásárhely, mint a megyeszékhelyük. Úgy vélik, a közlekedés révén bekapcsolható lenne a megyei vérkeringésbe a település, és szeretnék, ha a menetrendszerinti buszjárat nem csak Tótkomlósig közlekedne. Ennek a kérdésnek a megoldásával a megyéhez kötődésük erősíthető.

Elmondták a képviselő-testület megjelent tagjai, hogy a településen a lélekszám stagnál, és ezt szeretnék fenntartani oly módon, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanokból 40–50 négyzetméteres otthonokat hoznak létre, amiket kedvezményesen utalnak ki fiataloknak. Ezzel elérhető, hogy a családok nem mennek Hódmezővásárhelyre albérletbe, hanem Békéssámsonon maradnak.

A városháza mellett egy emlékpark található, ahol világháborús és 56-os emlék mellett egy különleges jelkép is látható. 1963-ban repülőgép baleset volt a településen, lezuhant egy utasszállító, erre utal a község által állíttatott emlékmű.

Március 28-án átadtak Békéssámsonon egy katolikus templomot, amit a település a hívek közadakozásából, az EMMI és a püspökség hozzájárulásával valósított meg. Az már most látható, hogy a hitéletre jó hatással volt az új templom, többen járnak misére.

A fogadóóra második részében a lakosság kérdezhetett Várfi Andrástól, feltehették kérdéseiket, segítséget, tanácsot kérhettek a megyei önkormányzat alelnökétől. A következő fogadóórát Tolnai Péter alelnök tartja május 13-án Békésszentandráson.