Békés megye turisztikai adottságai

A természet kincsestára

Békés megye, a természet kincsestára, ahol a békési emberekre jellemző elfogulatlan vendégszeretettel fogadják az idelátogatókat.

Érdemes felfedezni a megye szépségeit, értékeit, a Körösök völgyének háborítatlan vízivilágát, a falusi és lovasturizmus kínálta lehetőségeket de érdemes kipróbálni a termálfürdőket is. Békés megyében húsz kilométerenként sorakoznak a termálfürdők: Szarvason, Gyomaendrődön, Dévaványán, Füzesgyarmaton, valamint Gyulán, Békéscsabán, Gyopárosfürdőn és Tótkomlóson. A forró kőzetekből kiáramló hévízek szinte mindenütt megtalálhatók, a bennük oldott ásványi anyagok sok betegség gyógyítására alkalmasak. Olyan csodálatos kincse ez a természetnek, amit ki kell próbálni. Békés megye ezerarcú, rengeteg lehetőséget kínál a látogatóknak: Magyarország legtisztább folyóvizeiben, a Körösökben lehet úszni, horgászni, lovagolni, vadászni vagy túrázni a festői szépségű Körösök völgyében. Ez a térség az ország egyik leghíresebb horgászparadicsoma: megtalálható itt a ponty, busa, amúr, süllő, csuka és a keszeg is. Emellett egyre kedveltebb a védett madárvilág megfigyelése. Európa legnagyobb túzokrezervátuma Észak-Békésben, Dévaványa mellett található.

A Körösök vidékének páratlan szépsége ámulatba ejti azt, aki egyszer már látta. Nem véletlen, hogy erre a helyre visszakívánkozik az ember, mert nem lehet betelni vele.

Vendégcsalogató emlékek

A XV. század elején épült fel a gyulai vár, amely Európa egyetlen épen maradt gótikus téglaváraként 2005-ben ünnepelte fennállása 600 éves évfordulóját. A gyulai vár mellett érdemes megtekinteni a Vésztő-mágori Történelmi Emlékhelyet és Szoborparkot is. A megújult, Békéscsabán lévő Munkácsy Mihály Múzeumban található a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye, ahol megtekinthetők a festő különleges ereklyéi. Itt látható Magyarország első, a Körösök élővilágát bemutató térhatású filmje is.

Hungarikumok: csabai kolbász, békési pálinka

Békés megye híres ételeiről és italairól, ezért nem véletlen, hogy szinte egész éven át tíz nagy gasztronómiai fesztivált, köztük a csabai kolbászfesztivált, a szarvasi szilvanapokat, a gyomaendrődi halfőző versenyt és a kondorosi betyárnapokat rendezik meg. Messze földön híres a kondorosi csárda, ahol Rózsa Sándor pecsenyéjét is meg lehet kóstolni. Érdemes megízlelni a Kiszely levest és az igazi csabai töltött káposztát, valamint a gasztronómia egyéb helyi remekeit is. A különleges ízek mellé jó szívvel ajánlható a hungarikumnak számító békési pálinka is. Békés megye éttermei a helyi ízek színes kavalkádját kínálják szakácsolimpikonjaik segítségével. Az erfurti szakácsolimpián 2008-ban ugyanis bronzérmes lett a megyei gasztronómiai team csapata, egyéniben pedig két arany, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek. Békés megye egyik fontos kitörési pontja a turizmus fejlesztése és ezzel együtt a gasztronómia hagyományainak megőrzése.

Kulturális gazdagság

Békés megyéhez számos ismert személy kötődik. Gyulán született Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője és a magyar opera megteremtője. Bartók Béla ezen a vidéken is gyűjtötte a dalokat. Erről a tájról indult a világhírnév felé Munkácsy Mihály. Minden Békés megyei büszke a polihisztor Tessedik Sámuelre, Haan Lajos helytörténészre és a festő Haan Antalra, Justh Zsigmondra, a “parasztszínház” direktorra, Jankó Jánosra, a magyar karikatúra megteremtőjére, Gyóni Géza költőre, Féja Géza íróra, Perlrott Csaba Vilmos, Kohán György és Molnár C. Pál festőkre, a szobrász Pátkay Ervinre, Bay Zoltán fizikusra, a bábművész Lenkefi Konrádra, Gulyás Györgyre, a békés-tarhosi zenei napok megálmodójára és a Várszínház szellemiségéhez köthető Havasi Istvánra és Sík Ferencre.