A projekt címe:

A Békés Megyei Önkormányzat Gyulai úti épületének energetikai korszerűsítése

A projekt azonosító száma:

TOP_Plusz-2.1.1-21-BS2-2022-00001

Kedvezményezett neve:

Békés Vármegye Önkormányzata

Szerződött támogatás összege:

442 017 000 Ft

Támogatás mértéke:

100 %

A projekt megvalósításának kezdő dátuma

2022.03.01

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2024.12.31.

Békés Vármegye Önkormányzata eredményesen pályázott a TOP_Plusz-2.1.1-21 kódjelű „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívására. „A Békés Megyei Önkormányzat Gyulai úti épületének energetikai korszerűsítése” című projekt a 2021-2027-es programozási időszak keretében valósul meg, 442,02 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével. A fejlesztéssel érintett ingatlan tulajdonviszonyai rendezettek, hiszen a korszerűsítendő ingatlan a Békés Vármegye Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában van.

A projekt célja:

A projekt keretében a Békéscsaba város belvárosában, a Gyulai út 1. szám alatt található, a Gyulai út és az Árpád sor találkozásánál elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú irodaépület – egykori BÉKÉSTERV székház – energetikai korszerűsítése valósul meg.

Az épület a Munkácsy Mihály Múzeumtól mintegy 100 méterre, az Élővíz-csatorna túlpartján helyezkedik el. Az irodaépület – korából adódóan – jelenlegi állapotában a ma elvárható irodai munkakörnyezet feltételeinek, valamint a mai kor energetikai és akadálymentesítési követelményeinek sem felel meg maradéktalanul.

Az épület jelenlegi energetikai besorolása “HH” (gyenge), a korszerűsítés után azonban már “BB” minősítéssel fog rendelkezni (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő lesz). Jelen állapotában – a rendszeres karbantartásnak köszönhetően – még használható, azonban gazdaságos működtetése és fenntartása energetikai korszerűsítés nélkül nem lehetséges. Az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség az épületen nagyobb felújítást végezni, így annak energetikai állapota megköveteli a korszerűsítést.

Az érintett épület az 1970-es években épült tégla fal-, és vasbeton födémszerkezettel. Az ingatlan pince + földszint + 3 emeletes kialakítású, négyzetes alaprajzú, lapostetős épület. Az épületben jelenleg egy-egy szintet bérel a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, valamint a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.
A földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, a projekt keretében megvalósuló teljes körű, komplex energetikai fejlesztéssel az irodaépület a Modern Városok Program (MVP) támogatásával megvalósuló Munkácsy-negyed fejlesztési jellegéhez is méltóképpen igazodni fog.

A főbb, tervezett energetikai fejlesztések:

    • Földgáz fogyasztás a megvalósítás után már nem keletkezik, ugyanis a radiátoros fűtési rendszer elbontásra kerül a gázkazánokkal és a kazánházi hőközponttal együtt. Az épület fűtési- és hűtési igényeinek biztosítására 1 db Aermec típusú levegő-víz hőszivattyú kerül beüzemelésre;
    • Az épületben, az irodákban és közösségi terekben elhelyezendő hőleadók parapettes, oldalfali kialakítású fan-coil berendezések kerülnek elhelyezésre, amelyek képesek fűtésre és hűtésre is;
    • Az épület vizesblokkjaiban, valamint alsóbb rendű helyiségeiben elektromos üzemű, fali fűtőpanelek lesznek elhelyezve;
    • Az épületre egy előreláthatólag 25 kW-os teljesítményű napelemes rendszer kerül telepítésre;
    • Az új árnyékolószerkezetek hőszigetelésbe rejtett zsaluzia árnyékolók formájában kerülnek beépítésre (antracitszürke színben, kézi mozgatással).

A projekt megvalósításával az épület racionálisabb energiagazdálkodása valósul meg, amely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálja, illetőleg, ezzel egyidejűleg a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata is teljesül. A korszerűsítés a működtetési költségek jelentős csökkenését is eredményezi, a felszabaduló forrás (korábbi energiaköltség) pedig más tevékenységek finanszírozását segíti elő.

Kiemelt célunk továbbá az is, hogy az energetikai korszerűsítés pozitív példát állítson a lakosság elé a környezettudatosság, illetőleg a hatékony energiafelhasználás vonatkozásában.Tájékoztató


Kapcsolat

Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal

5601, Békéscsaba, Árpád sor 18., Pf. 118.

Telefonszám: +36-66-441-141

E-mail cím: onkormanyzat@bekesmegye.hu