Kedvezményezett neve: Békés Megyei Önkormányzat

A projekt címe: A Békés Megyei Önkormányzat Hivatal épületének energetikai korszerűsítése

Szerződött támogatás összege: 57.034.125 forint

Támogatás mértéke: 100 %

A Békés Megyei Önkormányzat eredményesen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-3.2.1-16 kódjelű, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívására, amelynek keretében a projekt mintegy 57 millió forint, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt keretében a Békés Megyei Önkormányzat a 100%-os tulajdonában és fenntartásában lévő Megyeháza épületének energetikai korszerűsítését valósította meg.

A projekt célja az önkormányzati tulajdonban lévő épület racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése volt, így a fejlesztéssel csökkent a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása, valamint a napelemes rendszer telepítésével megvalósult a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata is.

A korszerűsítés előtt az épület energetikai minőség szerinti besorolása „EE”, azaz „átlagosnál jobb” minősítésű volt. Az épület a fejlesztés eredményeképpen immár „BB”, azaz „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” energetikai besorolással rendelkezik.

A fejlesztés során, az épület működési költségének csökkentése, valamint a fenntarthatóbb működétetés érdekében az alábbi energetikai beavatkozások valósultak meg:

• Utólagos külső oldali hőszigetelés
• Padlásfödém hőszigetelése
• Padlószigetelés
• Napelemes rendszer telepítése (17,5 kW teljesítmény)
• Nyílászárók cseréje
• Az épület nyári, passzív hővédelmének javítása

A projekt fizikai befejezésének időpontja: 2021.11.30

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.