Több ezer embernek segíthet a Békés megyei foglalkoztatási program

Több mint négymilliárd forint támogatással program indult Békés megyében, amely 2300 embernek segíthet a munkaerő-piaci elhelyezkedésben. A projekt kiemelten kezeli az átlagnál alacsonyabb foglalkoztatási szinttel rendelkező járásokban megvalósítandó teendőket.

A „Békés megyei foglalkoztatási együttműködések” elnevezésű projekt március 1-jén indult a megye munkaerő-piaci problémáinak segítésére. Az előkészítési feladatok elvégzése után, szeptember 28-án tartott tájékoztatót a projektről a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal által alkotott konzorcium.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban tartott tájékoztató során elhangzott, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből több mint 4,2 milliárd forint támogatást kapott a projekt. A konzorciumi tagok képzésekkel és foglalkoztatást támogató tevékenységekkel kívánják a célcsoportok munkaerőpiaci hátrányának csökkentését elérni. E mellett új készségek elsajátításának támogatásával a munkaerő minőségének javítását célozzák meg, miközben a partnerek segítik a helyi foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési kezdeményezéseket, biztosítva a koordinációt és a monitoring tevékenységet.

Zalai Mihály, a konzorciumvezető megyei önkormányzat elnöke kiemelte, a regisztrált munkanélküliek száma a 2011-es 28 ezerről az idei év első negyedévére 11 ezerre csökkent. Ehhez szavai szerint hozzájárult az előző pályázati ciklusban megvalósított úgynevezett paktumprojekt, amely a most tervezetthez hasonló munkaerő-piaci segítséget nyújtott az érintetteknek. Zalai Mihály elárulta: a programnak köszönhetően 2027. december végéig 2300 fő részesül különféle munkaerő-piaci programokban.

Az eseményen a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében Pántya Imre foglalkoztatási főosztályvezető beszélt a programról. Az előző időszak hasonló projektjéről szólva elmondta, többek közt a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatásokat biztosítottak, segítették a vállalkozóvá válást, de bérköltség-, mobilitási-, valamint különféle képzésekhez kapcsolódó támogatások is elemei voltak a paktumnak.

A tájékoztató után a múzeum Pátkai Ervin termében tartott projektnyitó rendezvényen dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója úgy fogalmazott, a helyi kérdésekre helyi válaszokat kell adni, a helyi sajátosságokkal. Mint elmondta, az előző pályázati ciklusban tíz ilyen projektet valósítottak meg, összesen 7 milliárd forint értékben.

Nagy Sándor, a Békés Megyei Paktumiroda vezetője a paktumról osztott meg információkat, előadásában többek közt a foglalkoztatást elősegítő, és a szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásokról beszélt.