Szeptember első szombatján rendezik meg a Vármegyenapot

Békés Vármegye Önkormányzata idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a vármegyei összetartozás napját, a Vármegyenapot „Hagyomány, érték, közösség” mottóval szeptember 2-án szombaton Békéscsabán a Szent István téren és a Kossuth téren.

Zalai Mihály az önkormányzat elnöke elmondta, 2016-ban indították útjára a kezdeményezést, melyet annak apropóján hívtak életre, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a vármegye török kiűzése utáni újjászervezésének 300. évfordulóját.

– Úgy döntöttünk, hogy a Vármegyenapot nem a nyári szezonban, a nyaralások idején, hanem kicsit később, a szabadságolások után tartjuk meg. Így esett arra a választás, hogy minden év szeptemberének első szombatján, Békéscsaba főterén, a vármegye központjában, annak szívében szervezzük meg a programot. Idén sem lesz ez másképp, sőt ebben az esztendőben kibővülve, még több résztvevővel és programelemmel, a Kossuth téren is zajlik a rendezvény – emelte ki az elnök.

Mint elmondta, a vármegye legnagyobb ilyen jellegű eseményén a békési településeket képviselő hagyományőrzők, kézművesek, termelők, valamint az itt élő nemzetiségek is jelen lesznek. Összesen 85 kézművest és kistermelőt várnak, a vármegye nemzetiségei pedig programokkal, ételkóstoltatással készülnek. A rendezvényen a különféle települési értékeket, portékákat, eszközöket is bemutatják a népművészek, az egyes szakmák mesterei, képviselői. A szervezők gondoltak a gyermekekre is: kézműves foglalkoztató, népi játszóház, mesemondás is lesz a legkisebbeknek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésével. Mindezek mellett különféle bemutatókkal készül a honvédség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

– Egyik fő célunk a rendezvénnyel, hogy a vármegyei értékeket bemutassuk az érdeklődőknek. Újdonság, hogy mostantól egy-egy értékkategóriát a Vármegyenapon előtérbe helyezünk. Idén a békési értékek közül a gasztronómia lesz kiemelve a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszának segítségével. Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a rendezvény ideje alatt elkészít egy-egy békési ételt a nagyközönség számára is látványos módon. Mindegyik éteknél lesz egy azt bemutató előadó, aki érdekességeket oszt meg az adott értékről. Interaktív módon az ételhez kapcsolódik kérdés, feladat, játék, így vonva be a közönséget a főzésbe és a kóstoltatásba – részletezte Zalai Mihály.

Kiemelte, hogy az idei rendezvényhez egy különleges esemény is társul: a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat is átadják a települési polgármesterek számára. Ezek olyan oklevelek, amelyek a levéltári kutatások alapján fellelhető eredeti dokumentumok másolatát is tartalmazzák.