Négy nemzetiségi kitüntetést adományozott Békés Vármegye Önkormányzata

Békés Vármegye Önkormányzata minden évben megrendezi a Nemzetiségek Napjához kötődő, Békés Vármegyei Nemzetiségek Napi Díszünnepségét. Kedden Kétsopronyban a szlovák, a német, a román és a roma nemzetiségek kiemelkedő vármegyei alakjai vehettek át kitüntetéseket.

A házigazda nevében Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere köszöntötte elsőként a jelenlévőket, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők adhatnak otthont a rendezvénynek, azt kívánta, hogy a résztvevők szeretettel a szívükben távozzanak a településről.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a nemzetiségeket tekintve Békés vármegyét a legszínesebb vármegyének nevezte Magyarországon, ugyanis hat nemzetiség és a magyarok élnek egymás mellett békességben évszázadok óta. Az elnök kiemelte: a Békés Vármegyei Nemzetiségek Napi Díszünnepségen azoknak a munkáját ismerik el kitüntetéssel, akik a saját kultúrájuk, nyelvük, önazonosságuk és hagyományaik megőrzése érdekében sokat tettek az elmúlt években közösségeikért.

Az esemény díszvendége Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország Kormánya együttműködik a nemzetiségekkel, amelyek maguk rendelkeznek a sorsukról, az oktatás, a kultúra, a civil szervezetek területén rengeteg eredményt értek el az elmúlt évtizedekben. Kiemelte: a fejlődést meg lehet tapasztalni, ugyanis óvodák, iskolák, templomok és kulturális intézmények újultak meg. Ismertette, hogy az elmúlt 12 évben 6,2 milliárd forint érkezett Békés vármegye 42 településére, 51 nemzetiségi önkormányzathoz. Hozzátette, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek békés egymás mellett élése példaértékű lehet a Kárpát-medencében élő népek számára.

Békés vármegyei nemzetiségi díjak

A német nemzetiség kitüntetettje Takács Istvánné Kurt Zsuzsanna nyugdíjas tanár, egykori iskolaigazgató. Célja közösségbe szervezni azokat a magyar állampolgárokat, akik felvállalták származásukat, német-sváb-szász gyökereiket.

A szlovák nemzetiség kitüntetettje Krajcsovics Hajnalka közművelődési szakember, aki 2001 óta a Békéscsabai Szlovák Kultúra Házának munkatársa. Feladata a békéscsabai régióhoz tartozó tíz, szlovákok lakta település szlovákságának összefogása, a szlovák önkormányzatokkal és civil szervezetekkel való kapcsolattartás.

A román nemzetiség kitüntetettje Táth János, aki 1973-tól 2003-ig a Magyarországi Románok Szövetsége, később a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata munkáját segítette. Tagja a Magyarországi Románok Országos Önkormányzat Kulturális és Ifjúsági Bizottságának. Nagy erőt fordít a Sarkadon élő román közösség összefogására, évről-évre tanulmányi utakat és különböző rendezvényeket szervez a román hagyományok megismerése, ápolása érdekében.

A roma nemzetiség kitüntetettje Zsigmond Károly, aki a dobozi általános iskola igazgatója több mint 15 éve. A nagyközségben ő volt az első diplomás roma, értékteremtő munkájának része három általa írott könyv: a dobozi iskoláról, a labdarúgásról, valamint a dobozi cigányokról. A Békéscsabai Tankerületi Központ antiszegregációs munkacsoportjának tagja.

Az eseményt a négy nemzetiség színpadi produkciója zárta. A német nemzetiség részéről a békési dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diákjai és tanárai verseket, német gyermekdalokat adtak elő, a román gyulai gimnázium diákjai kolindáltak, a roma nemzetiség részéről a kitüntetett Zsigmond Károly és zenekara muzsikált, a sort végül a szlovák nemzetiség zárta, a Kétsopronyi Horenka és Zornyicska együttesek előadásával.