A gyulai hentesjelölt is mentesül a szakmunkásvizsga alól

Címkézve: , ,

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2519
   admin
   Adminisztrátor

   Mindez annak köszönhető, hogy az 55. Húsipari Termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elérte azt a ponthatárt, amely fölött felmentést nyert szakmunkásvizsgája minden modulja alól.

   A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara döntése értelmében a 2014/2015. tanévben a HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENYT a Harruckern János Középiskola rendezte meg 2015. április 8-10-e között. A verseny a sorban az 55. volt, melyen 12 iskola 22 diákja vett részt. A versenyzőkből 19 felszabadult, akik 71 % határt elérve jeles szakmai bizonyítványt kaptak a versenybizottság döntése alapján.

   Szerdán a gyakorlati, csütörtökön az elméleti feladatok kerültek középpontba. Miután maga a képzés modulokból épül fel, így a versenyt is eszerint szervezték: az elsődleges feldolgozás során vágásból és csontozásból, a másodlagos feldolgozásnál termékgyártásból kellett tudásukról számot adniuk a versenyzőknek. Pontozták a munkavégzésre való felkészülést, a sertésvágást, a bontást, a csontozást.

   Mindezek mellett kereskedelemből is versengtek a hentesjelöltek, a Gyulahús Béke sugárúti telephelyén húspultot rendeztek, a termékekhez megfelelő hőfokot állítottak be, gépeket kezeltek és vevőket szolgáltak ki, de vadászfelvágottat is kellett keverniük illetve turista szalámit betölteniük.

   Az elméleti feladatok között kereskedelmi ismeretekre vonatkozó kérdések, költséghatékonysági számítások, érzékszervi vizsga és árufelismerés szerepelt. Összességében a nem könnyű feladatokat sikeresen oldották meg a diákok, a 22 versenyzőből 19-en értek el olyan eredményt, ami alapján mentesülnek a szakmunkásvizsga alól, vagyis a versenyen már képesítésüket is megkapták. A Harruckern János Középiskolát egy diák, Eke Attila képviselte a megmérettetésen, aki szintén 71% fölötti eredményt ért el, ami mentességet biztosít számára a vizsga valamennyi modulja alól.