Nyolc járási székhelyen járt a megyei road-show

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2539
   admin
   Adminisztrátor

   Békés megye nyolc járási székhelyét – Gyula, Sarkad, Mezőkovácsháza, Orosháza, Békés, Szeghalom, Gyomaendrőd, Szarvas – érintette a megyei önkormányzat rendezvénysorozata, amelynek célja az volt, hogy a helyi önkormányzatokat tájékoztassa a 2014-2020-as operatív programok tervezésének, elfogadásának a helyzetéről, arról, milyen segítséget nyújthat a megyei önkormányzat, mint projektmenedzser, és elinduljon a megyei és a települési önkormányzatok között egy együttműködés.

   2011-ben a megyei önkormányzatok kiemelt feladatává vált a területfejlesztés, elkezdődött a munka, helyzetelemzések készültek, mindez azt a célt szolgálta, hogy a 2014-2020-as időszakban minél sikeresebben és hatékonyabban tudják a települések a forráskeretben rendelkezésre álló összegeket lehívni és felhasználni. Békés megye – a megyei jogú város kivételével – közel 58 milliárdos keretre pályázhat, a következő években ekkora támogatással számolhat.

   A pályázatok egy település életében komoly jelentőséggel bírnak, hiszen önerővel vagy akár anélkül tudnak beruházásokat végrehajtani, építeni, felújítani, fejleszteni. Nem biztos, hogy támogatás nélkül is megvalósulnának ezek a projektek, ha igen, akkor pedig elképzelhető, hogy a települések költségvetését jelentősen megterhelnék ezek a pályázatok. A 2014-2020-as időszakban közel 58 milliárd forint áll Békés megye rendelkezésére, a településektől – és a projektektől – függ, hogy ebből az összegből ténylegesen mennyit tudnak lehívni és felhasználni.

   Zalai Mihálytól, a Békés Megyei Önkormányzat elnökétől megtudták a résztvevők, hogy a megyei önkormányzat az új fejlesztési ciklusban – a tavalyi kormányrendeletnek megfelelően – megkapta egyes pályázatok projektmenedzseri feladatának lehetőségét. Azok a települések, amelyek nem tudják ellátni a projektmenedzseri teendőket, nem bízhatnak meg külső céget, a megyei önkormányzat segítségét kell kérniük.
   Jelenleg 10 olyan operatív program van, amelybe a projektek adhatók majd be. Fontos, hogy a települések tudják, melyik pályázatot melyik programba érdemes besorolni, hol van a legnagyobb esélye annak, hogy támogatásra érdemesnek minősítik. Vannak átfedések az egyes operatív programok között, ezért fontos tudni, melyik területi operatív programba tudja elhelyezni a pályázó a projektjét, hol lehetnek komoly esélyei a sikerességnek.

   Ruck Márton, a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Bizottságának elnöke az egyes prioritásokról adott tájékoztatást: hol, ki és mire pályázhat, mit takarnak az egyes operatív programok: gazdaság- és területfejlesztés, alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés, közösségi szolgáltatások fejlesztése – csupán néhány pályázható terület.

   Buzás Sándor, a megyei önkormányzat területfejlesztési szaktanácsadója elmondta, a korábbiakkal ellentétben már nem csak kész pályázatokkal, de projektötletekkel is lehet pályázni. Ez azért fontos, mert ha netán a projektötlet mégsem kap támogatást, nem kell energiát fektetni annak kidolgozásába. Kiérlelt projektötlet azonban kaphat támogatói döntést, a sikeres pályázás után aztán előkészítik, majd végrehajtják a pályázatot.
   Képes György, a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési és területrendezési osztályvezetője arról tájékoztatta a megjelenteket, hogyan működik a kiválasztási rendszer, és mit érdemes tudni az Integrált Területi program módszertanáról.

   A településeknek nincs sok idejük a tervezgetésre, bár a pályázati időszak 2014-2020-ig terjed, de 2014-et már magunk mögött hagytuk, és benne járunk a 2015-ben. Márciusban az Irányító Hatóság előkészíti a felhívásokat, megtörténnek a szükséges egyeztetések a területi szereplőkkel, júniusban már az első felhívásokra lehet számítani, szeptemberben pedig akár már az első kötelezettségvállalások is megtörténhetnek.