Új tűzoltóautó segíti a Békés megyei szakemberek munkáját

Címkézve: 

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2541
   admin
   Adminisztrátor

   Ünnepélyes keretek között szentelték fel a magyar gyártású, HEROS AQUADUX-X 4000-es típusú tűzoltógépjárművet kedden kora délután a békéscsabai igazgatóságon. Az autó bemutatása mellett átadták a légzőkészülék-javító műhelyt is, mostantól helyben tudják karban tartani, tisztítani, rendbe hozni a légzőkészülékeket.

   Készenlétbe állt az új autó, mostantól bármikor „hadra fogható”. A korszerű fecskendő erősíti a beavatkozó képességet, növeli a gyorsaságot, a hatékonyságot, eredményesen vethető be a biztonság megőrzése, megteremtése érdekében – tudatta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Amit a HEROS AQUADUX-X 4000-es gépjárműfecskendőről tudni kell: a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokságán készenlétbe állított fecskendő a BM HEROS Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. valamint a Rába Járműipari Holding Nyrt. együttműködésében készült az új magyar gyártású tűzoltógépjármű prototípusaként 2014-ben. Előnye, hogy rugalmasan fejleszthető, a később jelentkező igényekhez alakítható. Az alváza, felépítménye és szinte valamennyi speciális felszerelése magyar. Felépítménye magában foglalja a víztartályt, a habképzőanyag-tartályt, a szivattyút, a gyorsbeavatkozókat, a habrendszert, és az eszköztároló málhatereket. A járművön málházott szakfelszerelésként a tűzoltáshoz és a műszaki mentéshez használatos felszerelések is megtalálhatók (légzőkészülékek, kézi oltókészülékek, motoros fűrész, roncsvágó, feszítővágó).

   A jármű főbb paraméterei:

   • Teljesítmény: 290 LE / 217 KW
   • Szállítható személyek száma: 1+5 fő
   • Hossza: 7.650 mm
   • Szélessége: 2.500 mm
   • Magassága: 3.380 mm
   • Össztömege: 16.000 kg
   • Víztartály: 4000 liter
   • Habképzőanyag-tartály: 160 liter

   A légzőkészülék-javító műhely létrejötte is fontos előrelépés a megyei igazgatóságon, hiszen a tűzoltósági bevetések egyik legfontosabb védőeszköze a légzőkészülék. A békéscsabai javítóműhelyben februártól folyamatos a környezeti levegőtől független, zárt rendszerű légzésvédelmi készülékek féléves, éves karbantartása, tisztítása és az eseti meghibásodások javítása. A szerviz vezetője Fábián Csaba tűzoltó zászlós, műszaki biztonsági tiszt, aki megfelelő ismeretekkel és szakmai tapasztalattal rendelkezik az Interspiro, Msa, és a Dräger típusú légzőkészülékek javításához – tudatta dr. Nagy Szilvia tűzoltó hadnagy, megyei szóvivő.