A koronavírus-járvány miatt sokan kerültek nehéz helyzetbe: elvesztették munkahelyüket, bezárták boltjukat, megszüntették vállalkozásukat. A Békés megyében élők is megszenvedik a megszorításokat, azok, akik mindezek ellenére kitartanak, nehezen találnak partnert, vásárlót, megrendelőt, vendéget. A járvány miatt – átmenetileg – semmilyen rendezvény, közösségi program nem tartható. A Békés Megyei Önkormányzat úgy döntött, segíteni próbál a megyében élő és munkálkodó kistermelőknek és kézműveseknek azzal, hogy – ha már fizikailag nem lehet, legalább – online formában kézműves vásárt szervez. Az alábbiakban azoknak a partnereinknek a termékeit, szolgáltatásait mutatjuk be röviden, akik az eddigi Megyenap elnevezésű rendezvényeinken velünk voltak, segítették a programot részvételükkel. A termelők, kézművesek elérhetőségeit is megosztjuk, hogy megkönnyítsük azoknak a dolgát, akik vásárolni, rendelni szeretnének.

Várjuk további kézművesek jelentkezését is. Jó nézelődést, tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

01-malomkert_sajt MALOMKERTI KÉZMŰVES KECSKESAJT
A békési Malomkerti Kecskesajt manufaktúrát Lipcseiné Varga Erika alapította. Friss kecskesajtot már több mint 10 éve készít családja, barátai számára, azonban nemrégiben úgy döntött, szélesebb vásárlóközönséghez is el szeretné juttatni termékeit. A kecskesajt előállítását maga végzi, így a fejéstől az ízesítésig minden precíz kézimunkával történik Malomasszonykerti telephelyen.
Elérhetőségek: +36-70/315-73-47, varga.erika1973@icloud.com
www.malomkertikecskesajt.hu
02-kati_szappan KATI KÉZMŰVES SZAPPANJAI
Boda Ferencné Kati 8 éve készít szappanokat meleg eljárással, amelyekhez kecsketejet, mindenféle gyógynövényeket, olajokat, iszapokat ad, minden olyat, ami jó a bőrnek. Kínálatában 50-nél is több illatos és illatmentes szappan található, legkedveltebbek az extra olajosak. A vírushelyzet óta készít propoliszos-körömvirágos szappant is, ami fertőtlenít, közben ápol.
Elérhetőségek: +36-70/363-6876, boda.kati@gmail.com
03-levendulamano LEVENDULAMANÓ
Tóth Attiláné (Évi) és Tóth Noémi horgolt és textil termékeket készítenek, többek között amigurumi figurákat, babaforgót, gyermek egészségügyi kiskönyv borítót, könyvszütyőt, szundikendőt, és sok egyéb kézműves dolgot. Szeretik az új és dekoratív technikákat, termékeiket a legjobb tudásuk szerint készítik el. Egyedi megrendelést is vállalnak.
Elérhetőségek: +36-30/550-9042, levendulamano@gmail.com
www.facebook.com/levendulamano, www.meska.hu/Shop/kezmuves/21534
04-drotvarazs DRÓTVARÁZS ÉKSZER ÉS VIRÁG
Izsó-Szabó Emese virágkötő mester, szakoktató, dekoratőr és “ékszervarázsló”. Saját “drótvarázs” technikával készíti színes drótékszereit már több, mint 12 éve. Fülbevalóihoz is orvosi fém szereléket használ. Virágkötőként is igyekszik egyedi, különleges alkotásokat készíteni, legyen az családi vagy hivatalos esemény. Gyulán és a környéken házhozszállítást is vállal.
Elérhetőségek: +36-30/181-1442, drotvarazs@gmail.com
www.facebook.com/drotvarazs.ekszeresvirag
05-gyomaihaziszorp GYOMAI HÁZISZÖRP
Kovács Imre és felesége, Kovácsné Pelyva Krisztina másodállású őstermelőként, kistermelőként tevékenykednek, szörpöket, lekvárokat készítenek. Bár honlapjuk nincsen, de a gyomaendrod.com oldalon az apróhirdetéseknél megtalálhatók. Állandó helyük van a békéscsabai piacon, karácsonyig szombatonként 7 és 11 óra között ott megvásárolhatók termékeik.
Elérhetőségeik: +36-30/398- 5769, +36-30/635-2139, gyomaihaziszorp@gmail.com
06-mezeskezmuves MÉZES-KÉZMŰVES
Puskelyné Pacsika Mónika egyedi dísz- és ajándéktárgyakat készít mézeskalácsból. Hiszi és vallja, hogy a múlt értékeiből, eredményeiből merítve építhetjük a jövőt. Hiszi és vallja, hogy a hagyomány úgy maradhat élő, ha a mai kor igényeihez igazítjuk. A csodás mézeskalácsok mellett egyéb kézműves termékek is kikerülnek kezei alól.
Elérhetőségek: +36-20/510-0810, mezeskezmuves@gmail.com
www.facebook.com/mezeskezmuves
07-zoldmez ZÖLDMÉZ
Balogh Béla kistermelő méhész zöldméz készítésével foglalkozik. Mindegyik termék 7-féle gyógynövényből és repcemézből készül. A természetes enzimek teljes készletével rendelkeznek, melyek garantálják a tökéletes felszívódást. A ZöldMéz termékek természetes formában tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat.
Elérhetőség: +36-70/409-8969, baloghbelacime@gmail.com
www.zoldmez.hu
08-szappanfalu SZAPPANFALU
A Szappanfalu Tóhné Margó gyógynövényes kecsketejes szappancsodáival indult 2010-ben, mely hamarosan kiegészült a gabonatejes, vegán szappanokkal is. 2013-ban lánya, Enikő is szerelmes lett a natúr, kozmetikumok világába. Hitvallásuk, hogy termékeik 100%-osan tartósítószer-, kőolajszármazék-, alumínium-, SLS-, EDTA-, parabén mentes alapanyagokból készüljenek.
Elérhetőség: +36-70/342-1982, szappanfalu@gmail.com
www.szappanfalu.hu, www.facebook.com/szappanfalu
09-organikus_energia ORGANIKUS ENERGIA
Bock Balázs és Energikus Csapata 2012 óta foglalkozik termék -fejlesztéssel, és előállítással Békés megyei (gyulai) üzemében, ahol kézműves technológiával, ugyanakkor korszerű gépek segítségével készítenek élelmiszereket magas minőségben. A vegetáriánusok, vegánok és ínyencek számára készült termékek szinte bármely reformtáplálkozásba beilleszthetők.
Elérhetőség: +36-30/418-3726, OrganikusEnergia@gmail.com
www.organikusenergia.hu, www.facebook.com/OrganikusEnergia
10-dorka_fuszerhaza DORKA FŰSZERHÁZA
Kékegyi Dorottya és férje kertjükben termelt fűszerekkel, terményekkel, és az azokból előállított termékekkel fűszerezik meg mások ételét/életét. A készítés során nem használnak fel egyéb anyagokat, csak fűszerrel dolgoznak. A termékeik egyszerű tasakos, üveges, kémcsöves kiszerelésben kaphatók, valamint díszcsomagolásban is kérhetők.
Elérhetőség: +36-30/904-1937, dorkafuszerhaza@gmail.com
www.facebook.com/dorkafuszerhaza
11-zsizsi_baba ZSIZSI BABA ÉS ZSIZSI KÉZMŰVES TERMÉKEI
Pittnerné Tóth Erika foglalkozása népi kézműves, de 3 éve elkezdett manókat készíteni, és ez a mesevilág teljesen magával ragadta. Ma már figuráinak arcokat is készít, ami nagyon sok tanulással járt. Olyan kézműves termékek ezek, amik egy mesevilágba kalauzolják el a vásárlókat és az érdeklődőket.
Elérhetőség: +36-70/625-6164, pittnerne.toth.erika@gmail.com
www.facebook.com/zsizsikezmuves
12-etud ETŰD
Takács Marietta horgolt ékszereket, kiegészítőket, tárolókat, táskákat készít nagy szeretettel. Kezdetben fülbevalókat horgolt, majd nyakláncot, karkötőt, de ma már pici gyermekeknek, bölcsődés korosztálynak is készít rágókákat, rágcsaláncokat, csörgőket, játékokat. A termékek számtalanszor moshatók, a felhasznált anyagok természetesek, nem szennyezik a környezetet.
Elérhetőség: +36-70/408-8851, marietta2004@gmail.com
www.facebook.com/etudekszer
13-kigyos_csili KÍGYÓSCSILI
Bánfi Krisztián kezdetben munka mellett termesztett kertjében paprikát, amelyből különböző szószok, krémek készültek. Ma már csak ezzel foglalkozik, különböző fajtájú csípős paprikákat nevel, megtalálhatók kertjében különlegességek is. Aki szereti a csípős és extra erős csilipaprikákat, szószokat, krémeket, füstölt csilipaprikákat, az jó helyen jár.
Elérhetőség: +36-30/600-2037, kigyoscsili2013@gmail.com
https://www.facebook.com/kigyoscsili
MARGÓ SAJT
Simon Margit Körösladányban házilag készít tehén- és kecskesajtokat teljesen természetes eljárással. Kínálatában sokféle sajt megtalálható a simától a füstöltig, a zöldfűszerestől a hagymásig, a parenyicától a camambertig. De készít fűszeres krémsajtokat, sós és édes ordákat: például fokhagymást, diós-mézes áfonyást és meggyes-mákost.
Elérhetőség: +36-70/708-9881, 33margo33@gmail.com
https://www.facebook.com/margosajt
HUDÁK KÉZI SZÖVŐMŰHELY
Hudák Józsefné népi iparművész és lánya, Hudák Mariann Mesterremek Díjas viseletkészítő csorvási műhelyében egyedi zsűriszámmal ellátott termékek készülnek: szőttesek, vásznak és az ezekből készített ruhák, kender, pamut és természetes alapanyagú öltözékek, zsinóros magyar díszruhák, Bocskai-öltönyök, díszmenték, esküvői összeállítások. A műhely minden munkája saját tervezésű, és kizárólag természetes alapanyagból készül.
Elérhetőség: +36-30/294-7142
mariann.hudak@gmail.com
www.facebook.com/hudakviselet , www.hudakviselet.hu
NAGY ATTILA MÉHÉSZETE
Nagy Attila családjával Gyulán foglalkozik méhészettel. A megtermelt sokféle mézet – akác, ámorakác, selyemfű, repce, napraforgó, mézharmatméz, vegyes virágméz, selyemfű (más néven vaddohány) méz – maguk értékesítik. A különböző, tetszetős kiszerelés, csomagolás a szemnek élvezet, az üvegekben található méz pedig a szervezetnek hasznos, finom és egészséges.
Elérhetőség: +36-70/395-5571, erikagyurovszki@gmail.com
https://www.facebook.com/Nagy-Attila-Méhészete-909616452416661/
KÍGYÓSI MÉZ
Almásiné Andó Éva Újkígyóson méhészkedik. Méhészeti termékei között méz, lépesméz, virágpor, propolisz, mézkülönlegességek, méhviaszgyertyák találhatók. A kertjében termesztett gyümölcsökből aszalványokat, szörpöket és lekvárokat készít. Termékei előállításakor fontosnak tartja, hogy a folyamat egészséges, tiszta, vegyszer- és tartósítószer-mentes, természetes legyen.
Elérhetőségek: +36-20/775-6281
https://www.facebook.com/almasineandoeva
KNYIHÁR FÉLE HÁZIKOLBÁSZ
Knyihár Mihály gyermekkorában sajátította el a kolbászkészítés fortélyait és a családi recept alapjait megőrizve alakította ki a jelenlegi fűszerezést. 2006 óta árusítja a nevével jelzett házikolbászt. A vékony és vastag kolbász, mangalica vastag kolbász mellett füstölt termék is megtalálhatók kínálatában: különböző szalonnák, parasztsonka, füstölt csülök és kötözött sonka.
Elérhetőség: +36-20/976-8434, agnes.knyihar@gmail.com
www.csabaikolbasz.com, www.facebook.com/KnyiharFeleHazikolbasz
VIHARSARKI LEKVÁRIUM
A Viharsarki Lekvárium „főzőmestere”, Lévai Ildikó a Gyulától néhány kilométerre lévő tanyájukon, Szeregyházán, családi vállalkozásként működteti lekvárfőző műhelyét. A lekvárpaletta az elmúlt években sokat változott, a desszertlekvárok mellett megjelentek a zöldséglekvárok, a gyümölcssajtok, a szörpök és kisfiúk cukorbetegsége kapcsán a diabetikus készítmények is.
Elérhetőség: +36-30/415-3766, gyula@viharsarkilekvarium.hu
www.facebook.com/viharsarkilekvarium
HERCZEGI ÍZEK
Herczeg Aranka 2013 óta foglalkozik kistermelői virág- és gyümölcslekvárok, szörpök, savanyúságok és egyéb különlegességek készítésével. Alapanyagai nagy részét megtermeli saját kertjében, de amelyeket nem tud, azokat – szem előtt tartva a természet és környezetünk megóvását – a Körös Maros Nemzeti Park védelem alatt álló területeiről gyűjti be. A vásárlók igényeit figyelembe véve cukormentes és eritrites termékeket is készít.
Elérhetőség: +36-30/426-6605, info@herczegiizek.hu
www.herczegi-ízek.hu, www.facebook.com/aranka.herczeg
OROSHÁZI BÚZACSÍRAMÁLÉ
Tóth Bálint 2002 óta készít csíramálét. Az eredeti orosházi búzacsíramálé egy cukor nélküli édesség. A csíramálé búzacsíra, víz és liszt összedagasztásával, sütéssel készül. Jellegzetes ízű édesség, mivel a sütés hatására a keményítő cukorrá alakul át, így cukor hozzáadása nélkül is édes. A búzacsíra vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Elérhetőség: +36-20/972-5127, dimenzio101@gmail.com
www.oroshazicsiramale.hu, www.facebook.com/oroshazicsiramale
DR. IGNÁCZ KOLBÁSZ MANUFAKTÚRA
Ignácz Mihály, a DR. IGNÁCZ Kolbász Manufaktúra tulajdonosának célja a csabai recept alapján, kézzel készített, minőségi, érlelt, száraz kolbászok készítése. Termékeik háromféle ízesítéssel és háromféle töltésben készülnek: a csemege Misóka, az enyhén csípős Tradició és a csípős Feleség. Vékony kolbász mellett vastag kolbászt is töltenek marhabélbe és sertés vastagbélbe (kuláré).
Elérhetőség: +36-20/411-8008, info@drignaczhazikolbasz.hu
drignaczhazikolbasz.hu, www.facebook.com/drignaczkolbaszmanufaktura/
SZÍVVEL ÉS CÉRNÁVAL
Oláhné Kolozsi Mónika Orosházán készíti a …szívvel és cérnával… kézműves termékeket. Elsősorban ünnepekhez, családi eseményekhez köthető illatszíveket, illatpárnákat készít. Kínálata kiegészült füzetekkel, ajándéktáskákkal, párnákkal, babaköszöntő ajándékokkal. Ezek különböző technikával és az alkalomhoz illő illattal készülnek.
Elérhetőség: +36-30/772-1514, okm74@freemail.hu
www.facebook.com/Szívvel-és-cérnával-164569744196720
ÉDEN-TÓ SZESZFŐZDE
Tóth János 22 éve főz pálinkát Sarkadon. 2009 óta van engedélye kereskedelmi főzésre, ebben az évben készítette el a 12 fajta gyümölcsből főzött, 5 különböző üvegben, kétfajta alkoholfokban kiszerelt saját gyártású pálinkasorozatát. 2009 februárjában Gyula belvárosában pálinkaházat nyitott 50 hazai pálinkafőzde és 16 pincészet termékeivel. Saját főzésű pálinkái saját üzletükben is elérhetők.
Elérhetőség: +36-66/375-936, +36-30/384-1501, edentoszeszfozde@gmail.com
www.facebook.com/kisusti.sarkadi, www.sarkadipalinka.com
GYARMAT MÉHÉSZET
Gyarmatné Somogyi Anett Gyulán foglalkozik méhészettel, a megtermelt mézet maga árusítja különböző kiszerelésben. Kínálatában fajtamézek, mint az akác, a vegyes, a repce, napraforgó, a hárs, valamint különleges mézek, például mentás, gyömbéres, bodzás, propoliszos, mogyorós csokis, karácsonyi méz találhatók.
Elérhetőség: +36-20/775-9383, somogyi40anett@gmail.com
www.facebook.com/mezes.vidamsag
GABI GÁBOR
Gábor Sándorné Éva néni kézzel készített állatfiguráival a gyermekeknek szerez örömet, kézi és gépi hímzéssel díszített táskáiban felnőttek gyönyörködnek. Csodaműhelyében készül Rudi, a rénszarvas. Cseles ökoszaloncukrainak köszönhetően finom szegfűszeg- és fahéjillat lengi be a szobát. A nyár szerelmeseire gondolva levendulás illatpárnák is megtalálhatóak kínálatában.
Elérhetőség: gabor.sandorne@gmail.com
www.facebook.com/gabigabororoshaza
GYULAI PÁLINKA
A Gyulai Pálinka Manufaktúra 2008 őszén kezdte meg működését, 2012-ben a Gyulai Pálinka birtokot 15 hektáros gyümölcsössel egészítették ki. A főzdében jelenleg 56-féle pálinkát készítenek, kínálatukban klasszikus és ágyas pálinka, valamint 60%-os is megtalálható. A termékcsaládok: Gyulai pálinkák, Báró Harruckern pálinkák, Mélyvíz pálinkák, Ágyaspálinkák, Kóser pálinkák.
Elérhetőségek: +36-66/460-034, info@gyulaipalinka.hu
www.gyulaipalinka.hu, www.facebook.com/gyulaipalinka
SAVANYÚ KÁPOSZTA
Dávid Jánosné Edit savanyító családból származik, már szülei, nagyszülei, dédszülei is készítettek tölgyfadézsában savanyú káposztát. Férjével 20 éve készítenek együtt káposztát tölgyfadézsában. A termék tartósítószermentes, 2018 óta HÍR védjegyes termék. Az igazi savanyú káposzta sárga színű, lédús, roppanó, kellemesen savanyú. Az íze páratlan, magáért beszél.
Elérhetőségek: +36-30/576-9474, +36-70/389-9281, +36-20/953-5389, davidedit70@gmail.com
A termék értékesítése a lakóhelyükön történik: 5700 Gyula, Sarkadi út 91.
NAGYANYÓ LÁDIKÓJA
Gálné Csizmadia Anikó Orosházán élő hímestojás-festő népi iparművész, textiljáték készítő. Hímestojásait viaszírásos technikával, a hagyományos erdélyi mintakincs felhasználásával készíti. Babái, mackói, lovai, babzsák típusú állatfigurái környezetünk világát keltik életre. Arra törekszik, hogy játékai egyszerűségükkel és harmóniájukkal a gyermekek kedvenc társai legyenek.
Elérhetőségek: +36-68/410-570, anikogalne@gmail.com
TIMIKE7 KÉZMŰVES BOLTJA
Benkő Tímea Orosházán él, szeptember óta főállású vállalkozóként tevékenykedik, kézműves termékeket készít a család minden tagjának. Kínálatában egyedi párnák, játékfigurák találhatók névvel, idézettel, akár rendszámmal. Az alkotásban sok inspirációt kap családjától, főleg a három gyermekétől. Termékei egy kézműveseket tömörítő oldalon tekinthetők meg.
Elérhetőség: +36-30/449-4322, benkotimea77@gmail.com,
www.meska.hu/Shop/index/19537, www.facebook.com/timea.szabonebenko
DRÓTÉKSZEREK
Kovács István Ákos 2010 óta foglalkozik drótékszerek készítésével. Leginkább nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, medálokat, különleges esküvői hajdíszeket alkot. Ékszereit a fémérzékenyek is bátran hordhatják, hiszen azok nikkelmentes, antiallergén alumíniumból készülnek. Egyedi elképzeléseket is megvalósít.
Elérhetőség: info@kiadrotekszerek.hu
www.facebook.com/kiadrotekszerek, www.kiadrotekszerek.hu
PALLÉR BÖLLÉR
Pallér Sándor hentesmester Újkígyóson gazdálkodik, ahol a takarmány előállításától a sertéshízlaláson át a finomságok elkészítéséig mindent maga végez. Termékei készítésénél, ízesítésénél semmilyen lékötőt, érlelésgyorsítót nem használ. A füstölés hagyományos módon bükk, tölgy fűrészpor felhasználásával történik. Az érlelés vályog- és vegyes falazatú tárolókban zajlik.
Elérhetőség: +36-20/998-2902, paller.sandor@gmail.com
pallerboller.hu/bemutatkozas