Ismertették a Vármegyenap programjait

Néhány nap múlva kezdődik a Vármegyenap. Szeptember 2-án Békés Vármegye Önkormányzata immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a vármegyei összetartozás napját Békéscsabán a Szent István tér és a Kossuth tér mellett a Jókai színház előtti téren. A helyszín berendezése elkezdődött, ennek hátterében tartottak tájékoztatót augusztus 30-án délután az érintettek a Szent István téren.

Szegedi Balázs Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke a Vármegyenap hátteréről beszélt, mint elmondta 2016-ban indították útjára a kezdeményezést, melyet annak apropóján hívtak életre, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a vármegye török kiűzése utáni újjászervezésének háromszázadik évfordulóját. Hozzátette, a Vármegyenapot nem a nyaralások idején, hanem kicsit később, a szabadságolások után szervezték meg, immár hagyományosan minden év szeptemberének első szombatja a Vármegyenap.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, hogy a rendezvény egyik fő célja a vármegyei értékek bemutatása: jelenleg 75 vármegyei értéket vettek lajstromba. Mint elmondta, a rendezvényre összesen 85 kézművest és kistermelőt várnak, a vármegye nemzetiségei pedig színpadi programokkal, ételkóstoltatással készülnek. A gyermekek számára kézműves foglalkoztató, népi játszóház, mesemondás is lesz a Békés Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésével. Mindezek mellett jelen lesznek a katonai hagyományokat őrző egyesületek, és különféle bemutatókkal készül a honvédség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

Kiemelte, hogy az idei rendezvényhez egy különleges esemény is társul: a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat is átadják a települési polgármesterek számára. Ezek olyan oklevelek, amelyek a levéltári kutatások alapján fellelhető eredeti dokumentumok másolatát is tartalmazzák.

Simon Ágnes az önkormányzat Vármegyenapért felelős munkatársa a programokat ismertette, kiemelve, hogy a nap folyamán minden korosztály talál érdekességet. Reggel 8 óra 20 perctől a Csaba Centertől felvonulásával mazsorettesek és fúvósok felvonulása látható a Szent István térig, ahol 9 órakor lesz a hivatalos megnyitó. Az újdonságok közül kiemelte, hogy idén a békési értékek közül a gasztronómia kap főszerepet a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszának segítségével. Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a rendezvény ideje alatt elkészít egy-egy békési ételt a nagyközönség számára is látványos módon. Mindegyik éteknél lesz egy azt bemutató előadó, aki érdekességeket oszt meg az adott értékről. Interaktív módon az ételhez kapcsolódik kérdés, feladat, játék, így vonva be a közönséget a főzésbe és a kóstoltatásba.